Categories
Smått

Dags för plantering av sommarblommor

Lista: nio populära sommarblommor

Sommaren är här och det är hög tid att pynta terrassen eller balkongen med lite blomsterfägring. Här nedan listar vi nio populära sommarblommor i Sverige.

FOTO: Tobias Johansson

Fuchsia:
Fuchsian, även kallad Bloddroppe, finns som upprättväxande samt som ett mer hängande växtsätt. De hängande sorterna kan med fördel planteras i ampel. Placeringen bör ej vara i direkt sol, gärna lite skuggigt till halvskuggigt läge. Den kan övervintras inomhus och är lätt att föröka med sticklingar. Fuchsian kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika.

FOTO: Tobias Johansson

Hortensia:
Finns i färgerna vitt, rosa och blå. Den rosa blomman bör placeras i ett halvskuggigt till skuggigt läge. Eftersom den blir ganska stor är det bra om man kan plantera den i en större kruka, eller direkt på friland. Viktigt att hålla jorden fuktig, då den annars lätt torkar ut.

FOTO: Tobias Johansson

Lobelia:
Lobelian är småblommig. Blå, vit och cerise är vanliga färger. Kantlobelia har ett något mer upprätt växtsätt medans hänglobelia har ett mer böljande växtsätt. Båda trivs i de flesta lägen.

FOTO: Tobias Johansson

Margerit:
Margeriten påminner om en prästkrage. Den finns i både vitt, gult och rosa. Trivs både i soligt, halvskuggig och skuggig placering och passar därför i alla lägen.

FOTO: Tobias Johansson

Pelargon:
Trivs bäst i ett soligt läge, men fungerar också i halvskugga. Den finns i många olika färger och varianter. Pelargon kan man också ha inomhus i ett fönster. Om man vill kan man övervintra den, då vill den helst stå ljust och svalt placerad.

FOTO: Tobias Johansson

Petunia:
Petunian finns som upprättväxande sort, men även som hängpetunia. Passar i både balkonglåda, kruka eller ampel. Blommorna blir väldigt fula av regn, så ett skyddat läge är att föredra. I soligt eller halvskuggigt läge trivs den bra.

FOTO: Tobias Johansson

Snöflinga:
På grund av det böljande växtsättet kan den med fördel placeras i ampel eller balkonglåda. Finns i olika färger, vit, rosa samt lila. Snöflingan blommar hela sommaren och trivs i alla lägen.

FOTO: Tobias Johansson

Stjärnöga:
Stjärnöga är en prästkrageliknande blomma som finns i flera olika färger. Kan planteras i balkonglåda, kruka eller ampel. Tål lite frost. Den gillar ett soligt till halvskuggigt läge och kommer ursprungligen från Sydafrika.

FOTO: Tobias Johansson

Tagetes:
Blommorna är ofta gula, orangea eller mer mot en röd ton. De är känsliga för frost och bör därför planteras när risken för frost är över. Finns i både högre och lägre varianter. Passar att ha på friland, i kruka eller balkonglåda. Ursprungligen från Mexiko. Trivs i sol eller halvskuggigt läge.

*Listan baseras på uppgifter från tre blomsterföretag med rikstäckande spridning i landet.

Av Tobias Johansson

28 maj 2020