Categories
Smått

5 saker du inte visste om chilifrukten

By Eric Hunt – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

5 heta saker du inte visste om chilin

Chili är samlingsnamnet för paprikans starka kusiner och idag finns det allt från festivaler till sånger som är tillägnad den.

Men vad vet vi egentligen om den starka frukten?

Här kommer 5 saker som du säkerligen inte visste om den färgglada chilin!

1. Sötman sitter i tippen

Chilifrukten innehåller ett ämne vid namn capsaicin som orsakar den heta känslan man får i munnen när man äter den.

Ämnet finns i hela chilin men styrkan sitter främst i fruktens väggar. Spetsen däremot brukar innehålla väldigt lite av ämnet.

Om du vill se hur söt chilin är kan du därför ta en smakbit av spetsen som kommer att ha lite eller ingen hetta alls.

2. C-vitamin bomb

Att chili innehåller ett flertal bra ämnen är du säkert medveten om. Ett exempel är karoten som hjälper till att skydda huden mot solen.

Vad många däremot nog inte vet är att färsk chilipeppar innehåller uppemot tre gånger så mycket c-vitamin som apelsin. Kanske dags att ta ett glas chilijuice till frukost istället för apelsin?

3. Chili roulette

I chilivärlden finns det en frukt som heter shishito som har sitt ursprung i Japan. Vad som är unikt med just den chilin är att endast 1 av 10 frukter är starka. Det här har gett upphov till en lek där man tar en handfull frukter och ser vem som får den starka, en chili roulette med andra ord!

4. En het hjälpare

Cayennepeppar har många unika egenskaper. Det kan bland annat sänka blodtrycket och påskynda koaguleringsprocessen. Vissa menar därför att om man dricker en kopp te på cayenne när man har näsblod kommer det stanna av snabbare.

5. Gammal goding

Arkeologiska fynd som har hittats i Central- och Sydamerika antyder att chilifrukten är över 6000 år gammal! Däremot kom den inte till Europa förrän på 1400-talet tillsammans med Christopher Columbus.

Av Linnea Bergqvist
02 juni 2020