Categories
Okategoriserade

Hanneloes: Redaktionen Odlar

Redaktionen odlar

Välkommen in till våran värld! Finns det något som är mer personligt än en odlingsresa? Här hittar du några axplock ifrån våra odlingar den här månaden, på innergårdar eller inomhus, från de växter som betyder nåt extra för oss till de trädgårdar som blommat upp under våren.

Solros. Bild: Ida Renström

Ida Renström,

bildredaktör/reporter

 “Min solros kommer bli 55 cm hög men den har ännu inte börjat blomma. Jag älskar solrosor för att jag blir glad av den gula färgen. Dessutom finns det så många olika former och höjder. Det hade varit drömmigt att besöka ett fält med solrosor någon gång”


Sara Höglund, webbredaktör/reporter

 Älskar att ha många och stora gröna blad omkring mig i hemmiljön. Elefantöra har många små blad i alla riktningar och kan växa till sig ganska mycket på kort tid, om den mår bra. Tipsar därför samtidigt om ett smidigt bevattningssystem där växten själv kan “dricka” ur ett kärl bredvid. Bra om man ska ut och resa eller vet att man ibland glömmer vattna.

Pelargon. Foto: Tobias Johansson

Saga Örnberg, sociala medierredaktör och reporter

“Att göra chiagroddar var jätteenkelt! Jag tog bara ett fat som jag la ett fuktat hushållspapper på. Sen strödde jag över ett jämt lager med chiafrön (de ska helst inte ligga på varandra). Efter det sprayade jag på ordentligt med vatten och täckte med plastfolie så att pappret skulle behålla fukten. Jag sprayade groddarna flera gånger om dagen och så småningom började de gro. Efter en vecka hade jag färdiga groddar! Perfekta toppa mackan med eller ha i salladen.”

Elefantöra. Foto: Sara Höglund

 Tobias Johansson, Reporter

Pelargoner är fina och överlag lättskötta, vilket jag gillar. Den här är av sorten “Drottning Ingrid” och detta exemplar har jag haft i flera år. Jag brukar övervintra den svalt och mörkt under vintermånaderna. På våren tar jag fram den i ljuset så den får stå och växa till sig. När risken för frost är över ställer jag den utomhus på trappan.  Så småningom brukar den bli full av fina ljusrosa blommor.


Simon Melin, Reporter

“I våras tog jag ett skott från en gammal Hibiskus och nu, sju veckor senare har den äntligen börjat rota sig. Det var dock inte så lätt, jag trodde faktiskt att det skulle bli ett misslyckande. Skottet som jag tog tappade alla sina blad och till slut stod det bara en “pinne” kvar. Jag bestämde mig ändå för att hoppas, och hoppas gjorde jag. Jag gav den lite vatten när jorden torkade ut och idag har ett litet blad utvecklats. Det jag nu ser framemot är att se vilken färg blommorna har, men det dröjer nog ett par år till.”

Bild. Simon Melin

Liten tomatodlingsguide:

Redan i februari började förkultiveringen och de första fröna planterades i jord. Sedan tog det några veckor innan de första små skotten kom upp och det roliga var igång. När plantorna hade nått en höjd av en tre till fyra centimeter planterades dem om för att få ny näringsrik jord. Därefter gick det relativt fort, så fort dygnets soltimmar blev allt fler växte plantorna desto snabbare. När temperaturen ökade till femton plusgrader flyttades tomaterna ut i några timmar för att sedan tas in igen. Så var det de första veckorna, de fick stå ute allt fler timmar tills det blev tillräckligt varmt för att de skulle stå ute på heltid. Nu har det redan kommit frukt och första skörden beräknas till i slutet på Juni.

Simon Melin


Alma Tallborn, Layoutansvarig/Reporter

Nedanför min balkong har jag en liten bit mark jag kan sträcka ut mig på under sommaren. En planteringslåda på ben är verkligen perfekt för den som vill kunna odla mycket på liten yta! Trappan skickade jag och min pappa ihop förra sommaren och snart ska den fyllas med blommor, sallad och bönor. I lådan har de förodlade plantorna har precis flyttat ut och massor av frön har såtts! I lådan: Ärtor, rädisor, tomat, gurka, luktärt, krasse, mangold och massa örter.

Morgonsolen mot husväggen skapar ett perfekt mikroklimat för även de kinkigaste plantorna! På växttrappan kan man redan ana  hur de första jordgubbarna tittar fram och brytbönorna börjar äntligen gro. Upptäckte att jag kanske varit lite överambitiös och satt stora plantor för nära i lådan. Luktärtorna gör verkligen vad de kan för att slingra sig fast i tomaten istället för armeringsjärnet. Någon kanske kommer behöva flytta ut under sommarens gång, då risk finns att de kväver varandra.

Sammanställt av Hanneloes Grezel
31 maj 2020