Categories
Stort

Såhär bygger du ett insektshotell

Såhär bygger du ett insektshotell

Bin är viktiga pollinerare. För att främja deras tillväxt kan man göra ett enkelt insektshotell. Det enda du behöver är antingen en befintlig låda, eller så bygger du en själv. Som “rum” till gästerna används bambupinnar, vass och några träbitar som borras hål i.

Det här behöver du:

*Hammare och spik alternativt skruvdragare och skruv.
*Såg.
*Borr i varierande storlekar. Vi har använt borr i storlekarna 2 mm, 5 mm och 10 mm.
*Virke att bygga med. Vi har använt två brädor med längden 70 centimeter, som vi sedan kapat till totalt fyra bitar på 35 centimeter vardera.
*Bambupinnar och/eller gamla torkade vasstrån.
*Träbitar eller vedträn som kan borras hål i.

FOTO: Tobias Johansson

Steg 1: Använd dig av obehandlade brädor. Såga dem i fyra lika stora delar. Brädorna på bilden har längden 35 centimeter.

FOTO: Tobias Johansson

Steg 2: Sätt ihop sidorna, genom att spika eller skruva ihop dem.

FOTO: Tobias Johansson

Steg 3: Spika eller skruva fast ett en baksida till hotellet. Vi har använt oss av en OSB-skiva.

FOTO: Tobias Johansson

Steg 4: Använd dig av träbitar som du borrar hål i varierande storlek. Borra så långt in som möjligt, låt det dock inte gå igenom träbiten.

FOTO: Tobias Johansson

Steg 5: Lägg träbitarna på plats i hotellet. Placera sedan vasstrån och/eller bambupinnar som kapats av så de passar djupet av lådan. Slutligen fäst nät på framsidan av hotellet så fåglar hindras från att komma åt “hotellgästerna”.

Fyra snabba frågor till Per Bengtson, projektledare och biolog på Naturskyddsföreningen.

Varför är det bra att bygga insektshotell?

– Man hjälper solitära bin med boplatser som det är brist på, och får hjälp med pollinering av frukt, bär och blommor i sin närhet.

 Vilka insekter är det som trivs att hålla till i sådana här hotell?

– Det är främst solitärbin som hittar bostad, men de kan också användas av andra insekter, exempelvis rovsteklar och solitära getingar, som också är mycket nyttiga för oss. 

Vad är det för skillnad på solitära bin och getingar jämfört med “vanliga” bin och getingar?

– När man pratar om vanliga bin så menar de flesta tambin, dvs honungsbin som man har i bikupor. De lever i samhällen med 50 000 individer. Alla vilda bin utom humlorna är i övrigt ensamlevande i Sverige, dvs solitära, lever ensamt och skapar inte samhällen. Bland getingarna finns det många arter som är samhällsbyggande, men också ett antal solitära arter. I insektshotell kan några av de solitära flytta in. De är fredliga och man behöver inte vara rädd för att bli stungen av dem.

Finns det något särskilt läge som är bra att placera insektshotellet i?

– Soligt, synligt och lite skyddat. Sätt det gärna på en vägg så det skyddas lite från regn eller ha ett annat tak över. Sätt också ett nät 5 cm framför om det blir bebott, med 15-25 mm maska. Många fåglar uppskattar att vittja bohålen.

Av Tobias Johansson

1 juni 2020