Categories
Okategoriserade Stort

Nystartat bolag vill hyra ut Tiny Houses

Byar & kvarter jobbar för en bostadsmarknad styrd av gemenskap – och av små hus

Samtidigt som bostadsbristen knappast ser ut att avta och varenda person på internet verkar bygga om sin bil till ett rullande hem så växer intresset för ”Tiny Houses” – helt enkelt, väldigt små hus.

Växa ringde upp Elinor Askmar Cederholm, medgrundare till det nystartade kooperativa bostadsbolaget Byar & Kvarter som bland annat vill hyra ut Tiny houses till unga och andra som står långt ifrån bostadsmarknaden.

Hej Elinor! Hur kom idén att starta Byar och kvarter?

Jag har jobbat inom olika gröna rörelser i flera år, bland annat Omställning Göteborg. En sak som har blivit tydlig när jag mött folk som vill bo på ett socialt och hållbart sätt, genom till exempel ekobyar eller Tiny houses, är att det är mycket lättare sagt än gjort för de flesta. Processen är så krånglig och det handlar ofta om långa tidsperspektiv vilket gör att många får ge upp sina drömmar.

Dessutom saknas det bra juridik för de som redan idag bor kollektivt, det är svårt att skriva kontrakt och det är få hyresvärdar som förstår boendeformen. Då seglade tanken upp att starta något som inte bara har motivationen att göra business och tjäna pengar, utan snarare riktar sig till dem som har svårt att hitta bostad idag.

Hur ska ni lyckas med det?

Vi jobbar med folkfinansiering, privatpersoner, organisationer och småföretag kan placera pengar hos oss med låg avkastning, och så kan vi använda pengarna för att ta lån på banken. Vi vill dels köpa befintliga hus och hyra ut som kollektiva boenden, och dels bygga eget. Vi tänker börja med Tiny Houses, det är lätt och billigt att bygga. Sedan vill vi fungera som en hyresvärd och en mellanhand mellan de som vill bo kollektivt men inte riktigt har möjlighet att rodda i allting själv.

Varför ska man bo i ett Tiny House?

Man kan bygga dem så de är flyttbara, så det är väldigt flexibelt. Det är lätt att vara kreativ och bygga väldigt vackra hus trots en lite mindre budget, och det är också enklare att arbeta med återbrukat material. Man kan också ställa dem lite överallt: i stan eller i naturen, på parkeringsplatser eller industriområden eller tillfälligt på tomma platser där det ska byggas om tio år. I Sverige har vi massvis med ensamhushåll, det här är ett sätt att bygga ett villakvarter med gemenskap – fast i miniformat.

Det låter som du har flera människor omkring dig i bakgrunden. Hur bor du själv?

Jag bor kollektivt i en prästgård i Örgryte. Det varierar alltid lite, men vi är ungefär tio vuxna, fyra barn, två katter och lite bin.

Vill du veta mer om Tiny House-rörelsen? Här kommer våra tre bästa tips för den som vill drömma sig bort till en mindre plats.

1

1/2 Rum och Kök

SVT Play

Programledaren Keyyo besöker och gör om hemma hos personer som lever i små utrymmen tillsammans med tre snickare.

2

Tiny House Nation

Netflix

Amerikansk reality-serie där två renoveringsexperter åker runt och hjälper familjer att bygga sina drömhus – på mindre än 50 kvadratmeter.

3

Living Big in a Tiny House

Youtube

Skådespelaren Bryce Langstons webb-show, där han åker världen runt för att möta människor som bor litet.

Text: Akiko Ahlstrand

Bild: 1 &4 Privat, 2 &3 Wikimedia Commons.
31 maj 2020