Categories
Trädgården

Tilda kortmaterial

Johan Rehngren är Göteborgs nya stadsträdgårdsmästare. Foto: park- och naturförvaltningen

Johan planterar för framtida mötesplatser

Den 11 mars i år meddelade WHO att spridningen av coronaviruset klassas som en pandemi. Bara månader tidigare tillträdde Johan Rehngren som ny stadsträdgårdsmästare i Göteborg. Han brinner för att stadens gröna stadsrum ska passa alla göteborgare.

– Genom hållbara parker och grönområden kan vi skapa möten mellan människor som inte skulle mötas i andra delar av samhället, säger Johan Rehngren.

En stadsträdgårdsmästares uppgift är i huvudsak att bevaka de gröna frågorna i stadsplaneringen. Dessutom leder och samordnar Göteborgs nya stadsträdgårdsmästare, Johan Rehngren, en stor del av park- och naturförvaltningens strategiska och långsiktiga arbete med utveckling av stadens parker, planteringar och andra mötesplatser.

– Vi jobbar med de gröna frågorna i alla skalor. Från det du möter när du besöker en park, till strategier för tjugo och hundra år framåt, säger han och ger flera exempel:

– Var ska vi ha nya stadsparker i staden? Hur ska de vara belägna? Vad ska de innehålla? Vi behöver alltid ligga långt fram i vår planering. Vissa frågor som är stora i dag kanske inte är aktuella om hundra år.

Göteborg ännu grönare

Johan brinner för många saker, bland annat att göra Göteborg till en ännu grönare stad. Enligt en undersökning från 2018 av resebolaget Travelbird är Göteborg redan världens fjärde grönaste stad. Men mer finns att göra.

– Jag vill vara med och påverka. Vi står inför ett förändrat klimat, och för att kunna bygga och bibehålla en stad som fungerar i ett förändrat klimat måste vi ta vara på de gröna delarna.

I ett varmare klimat kan till exempel träd, stora gräsmattor och centrala sjöar sänka temperaturen och kyla ner stadsmiljön. Att bevara och utveckla stadens grönområden handlar också om att skydda den biologiska mångfalden, och att undvika ett eventuellt förfall av ekosystemet.

Utöver hållbarhetsperspektivet är en grön stad även viktig för människors psykiska och fysiska hälsa. Inte minst när det kommer till hur stadens gröna delar påverkar invånarnas livsmiljö.

– Det finns även sociala perspektiv, såklart. Det ska vara lätt för människor att ta sig ut till parker, det är bra för folkhälsan. Blodtrycket sänks och du mår bättre. Det kan räcka med att du har utblick över en grön miljö så har det positiva hälsoeffekter, säger Johan.

En stad för alla

Parker och grönområden är också viktiga för en jämlik stad, enligt Johan.

– De offentliga rummen är bland de finaste vi har i samhället. Det är något som ägs av alla, och som får besökas av alla. Alla är välkomna att vara där och alla ska känna sig välkomna. Så kan vi skapa möten mellan människor som inte skulle mötas i andra delar av samhället.

Men mitt i Johans första månader som stadsträdgårdsmästare och planterandet inför framtiden kom coronapandemin, och arbetet fick till viss del skifta fokus.

– I dag är det extra viktigt att vi synliggör alla de parker som finns i staden. Människor kanske hittar en ny favoritplats, i närheten av där de bor, som de kanske kommer fortsätta besöka även när de här är över, säger han och fortsätter:

– Det som slår mig när jag är ute som privatperson och besöker naturområden och parker är att det finns en sån otrolig bredd i Göteborg. Det finns så otroligt många fina platser som jag tror att många göteborgare behöver upptäcka, framför allt i dessa tider då folk kanske inte åker på semester och är hemma mycket.

“Lindrar konsekvenser av isolering”

Man arbetar också aktivt med att påminna stadens invånare om att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer i parker och grönområden. 

– I allt det här tråkiga som sker är det positivt att se att människor hittar ut till parker och naturområden. Det är inte bra att vara inne och isolera sig helt, utan det är bra att komma ut i en grön miljö och röra på sig. Det är också viktigt för folkhälsan, och det lindrar konsekvenser av isolering.

Arbetet som stadsträdgårdsmästare har onekligen många sidor, men enligt Johan är balansen i stadsplaneringen det absolut viktigaste.

– När vi tittar på frågor om parker och naturområden måste vi titta på helheten, vi kan inte bara titta på vår fråga. Städer handlar om så mycket mer än så, man behöver hitta en bra balans för det som är Göteborg, och genom det stärka Göteborgs identitet, säger han.

Av Tilda Sandén
29 maj 2020