Categories
Stort

kortmaterial Simon

Leffe på Hörnet har legat 26 år i samma lokaler i Majorna och är en uppskattad butik. Bild: Simon Melin.

I Coronakrisen ökar intresset för odling

I Coronakrisen har vårens försäljning av fröer och växter ökat ovanligt mycket. En förändring som den lokala Majornaodlaren Leif Strand märkt av.

Jag har så mycket nu så att jag nästan håller på att gå in i väggen, säger Leif Strand.



För fyra månader sedan rapporterades det första fallet av Covid-19 i Sverige. Sedan dess har samhället genomgått en omdaning. Restauranger, nattklubbar och affärer stänger ned sina verksamheter runt om i landet. En kris som inte drabbat den lokala odlaren Leif eller ”Leffe” som han brukar kallas.

– Jag har snarare märkt ett ökat tryck på de produkter som jag säljer, säger Leffe.

I en tid när allt fler väljer att stanna hemma och arbeta hemifrån har den lokala Majornabutiken ”Leffe på hörnet” upplevt en ökad efterfrågan på sina produkter. I den lilla butiken går det att köpa fröer och plantor, odlingskragar med kompostjord, till och med närproducerad mat, allt med en ekologisk prägel.

– Försäljningen av odlingskragar, plantor, fröer har vuxit jättemycket. Jag tror att folk inser vikten av självförsörjningsgraden och har blivit mer medvetna i Coronakrisen. Det är en förändring som jag ser jättepositivt på, det är något som jag länge hoppats på, säger Leffe.

I den lilla butiken på hörnet går det även att köpa närproducerad och ekologisk mat, något som tidigare bara varit en liten del av verksamheten för ”Leffe på hörnet”, men till följd av Coronakrisen så har även efterfrågan på dessa produkter ökat.

– Mat har aldrig tidigare varit något som jag har sålt mycket av utan det har varit mindre partier men nu har det vuxit och blivit en stor grej. Kött, ost och ägg säjer som smör och parmesanen som jag fick in förra veckan sålde slut på samma dag.

I myndigheten Tillväxtanalys senaste rapport uppskattar prognoserna att 10 000 företag kommer att ha ansökt om konkurs i juli, men trots att det är hårda tider för många butiker så är stödet för de små fortfarande stort.

– Mycket, mycket mer folk vill handla mer lokalt och jag har aldrig sålt så mycket som nu. ”Corona-tanterna” ringer hit och beställer varor så att jag kan packa ihop det och ställa dem utanför dörren, säger Leffe.

Innan Coronakrisen såg det dystrare ut för ”Leffe på hörnet”, han förlorade en viktig upphandling med familjebostäder som han tidigare sålde kompostjord till. Ett besked som var ett hårt bakslag, sedan slog Covid-19 till förändrade hela verksamheten.

– Jag förlorade en jättestor kund men i samband med krisen så har jag fått mer jobb än någonsin med komposteringsdelen. Alla vill ha bra, ekologisk, och närproducerad kompostjord.

Anledningen till att det går så bra för den lilla butiken på hörnet är enligt ”Leffe” att det finns ett starkt stöd i just Majorna för de mindre verksamheterna.

– Jag tror att det finns en solidarisk känsla här i Majorna där vi stöttar de små företagen och butikerna. Det kan vara en bidragande anledning till att försäljningen har ökat så mycket. Det är lite konstigt eftersom det inte är billig här. Det är dyra men bra produkter jag säljer, men trots krisen så har folk råd att köpa dem, säger Leffe.

Leif skänker också bort kompostjord till självhämtning åt privatpersoner. På en och en halv månad har han behövt fylla på den sju gånger. Det är något som aldrig tidigare hänt och Leffe tycker att det tyder på att odlingsintresset har ökat.

– Det är jätteroligt, det är därför vi gör det här. Det som jag gör har uppmärksammats mer än någonsin och jag har aldrig tidigare känt mig så uppskattad. Det är folk som ringer, eller mailar sin tacksamhet. Det är ju jag som ska vara tacksam för dem, säger Leffe.

Butiken startade sin verksamhet 1994, och i 26 år har den legat i samma lokaler och är väletablerad för många av Majornaborna. Leif beräknar att flera tusen privatpersoner i eller kring Majorna odlar.

– Sedan jag började sälja odlingskragar för snart sex-sju år sedan har jag sålt 2000 stycken. Det betyder att det finns ungefär 1000 personer som odlar här i Majorna vilket är helt otroligt. Till och med kyrkorna häromkring upplåter mark att odla på för dem som vill, säger Leffe.

Av Simon Melin
28 maj 2020