Categories
Okategoriserade

Grow Here

MÅNGA VILL VI ODLA – MEN VAR?

Tinder matchar dig med singlar i närheten. Grow Here matchar dig med odlingsytor i din stad. Det som började som ett göteborgskt projekt är sedan maj i år en nationell plattform.

– Vi har märkt av ett jättestort intresse från folk som vill odla, säger Jonathan Naraine, en av sidans grundare.

Jonathan Naraine tycker att det är en häftig upplevelse att kunna odla själv. Foto: Thought Leader Global

Som ett Airbnb för odlingsintresserade där det går att både lägga upp och hitta odlingsytor. Villaträdgårdar, odlingsföreningar och större ytor som lämpar sig för kommersiell odling. Allt finns att hitta på Grow Here.

Fast det är fler som vill odla än vad det finns mark för.

­ – Intresset från de som vill hitta mark i Göteborg på plattformen har varit mycket större än utbudet. Värdet för att gå in och dela är kanske inte lika stort som värdet för att gå in och hitta, eller så är det svårt att förstå det värdet innan man faktiskt har delat trädgården. De personer som har delat trädgård är jätteglada och rekommenderar det verkligen till andra, säger Jonathan Naraine.

En utmaning för honom och de andra som ligger bakom plattformen är därför att göra den lika intressant och attraktiv för de som delar mark som för de som vill hitta mark. Sedan jobbar de också med att hitta nya ytor själva genom att till exempel ha partnerskap med större fastighetsbolag.

– Det är väldigt kul att ha samarbete med större fastighetsägare och att kunna erbjuda annan typ av mark än villaägares privata trädgårdar. För att få lite blandning, säger Jonathan Naraine.

Grow Gothenburg, som hemsidan hette innan den bytte namn till Grow Here, har funnits som matchningssida sedan 2017. Jonathan Naraine uppskattar att det under de åren har skett mellan 60 till 100 matchningar av odlare med odlingsmark. Det är dock svårt att veta exakt eftersom kontakten sker direkt mellan odlaren och markägaren.

Ett axplock av vad som ligger uppe på Grow Here just nu. Skärmavbild

För ungefär tio år sedan började Jonathan Naraine odla själv vilket inspirerade honom till att starta en stadsodlingssafari för att visa upp olika odlingsinitiativ i Göteborg. Under flera år möttes han på de stadsodlingsvandringarna av ett stort odlingsintresse.

– Även om det fanns många odlingar och odlingsföreningar redan var intresset så stort att marken och odlingarna inte räckte till, säger Jonathan Naraine.

Därför tog han kontakt med Göteborgs stad och ett samarbete inleddes mellan kommunen och föreningen The Foodprint Lab. Den driver Jonathan Naraine tillsammans med Victoria Bengtsson och Cristina Ramos Caceres.

– Vi är ett socialt företag som inte drivs av någon ekonomisk vinning utan av samhällsnytta. Vi vill kunna skapa mer förutsättningar för folk som vill odla lokalt att kunna göra det, säger Jonathan Naraine.

Grows tre grundare är alla arkitekter i grunden. Foto: Micheal Gykiere

Först gjorde de en karta för att uppmärksamma vad som redan händer i Göteborg vad gäller odling. Ur det föddes nya idéer.

– Det var faktiskt i dialog med Göteborgs stad som tanken kring att möjliggöra för fler personer att dela mark genom en hemsida föddes, säger Jonathan Naraine.

De sökte pengar från både Business Region Göteborg och Vinnova och 2017 kunde de lansera en första prototyp av match making-plattformen. 

En månad efter lanseringen av Grow Here börjar det redan dyka upp trädgårdar och odlingar i flera delar av landet. Skärmavbild

Fokus har från början legat på Göteborg eftersom det är där Jonathan Naraine och hans kollegor utgår från. I och med att Grow Gothenburg i maj blev Grow Here lyfts nu blicken.

– Vi har fått väldigt bra respons faktiskt. Folk har lagt upp odlingar och mark på lite spridda ställen, säger Jonathan Naraine.

Om en ort har tillräckligt många användare som har delat mark eller odlingar finns det möjlighet att skapa en specifik undersida till plattformen, likt Grow Gothenburg-sidan som fortfarande finns kvar.

– Vi har faktiskt haft dialog med olika städer och regioner som vill samarbeta kring det här och sprida det lokalt. Annars är tanken mycket att det byggs underifrån, säger Jonathan Naraine.

Av Karin Zwinkels
2 juni 2020