Sticklingar på en växande marknad
Enligt gammal sägen ska stulna sticklingar växa bäst, men hur är det med de som man köpt på Tradera? Att köpa och sälja sticklingar över nätet är minst sagt en trend, man kanske till och med kan säga att det har revolutionerat marknaden. Magasinet Växa har pratat med Lina Ekstrand som har sålt sticklingar över nätet i två år.
Ljuset strömmar in i Linas lägenhet på Hisingen. Patinerade möbler i blått, ljust rosa och grönt trängs med växter lika färgglada. Men ljuset från fönstret räcker inte till, bakom ett skåp har hon ännu fler växter under en växtlampa. Förutom extra förvaring och konstgjort dagsljus erbjuder den undangömda hyllan också skydd så att hennes åtta månader gamla bebis inte kommer åt dem. Sammanlagt har Lina över 50 olika sorters växter i sitt hem som hon tar sticklingar av och säljer på Tradera.
– Det började egentligen med att jag fick för stora plantor, så jag friserade dem och sålde sticklingarna. Först var det palettblad som är väldigt vanligt att sälja nu. Med tiden så utvecklades det, det var roligt att odla upp, klippa ner och sköta om.
Just nu är Lina mammaledig, annars jobbar hon som croupier på fartyg som åker mellan Holland och England. Försäljningen av sticklingar ser hon som en hobby, men den kräver mycket tid. Bland annat lägger hon tid på att söka efter nya plantor att köpa, vissa ovanliga sorter kan vara väldigt svåra att få tag på. Ibland säljer Lina sticklingarna via Instagram också, men främst via Tradera. Alla auktioner börjar på en krona, vissa går upp till så mycket som 500 kronor, men de flesta slutar runt 100 kronor.
– De mer sällsynta går dyrare. Det beror nog också på vem som ser auktionen just då och hur gärna den personen vill ha den. De som har gått för fem hundra är Pink Princess och White Princess, olika sorters philodendron.
Hon berättar att just philodendron säljer allra bäst just nu. De växer dock ganska långsamt, så man får ha tålamod om man ska ta sticklingar.
På Linas konto på Tradera ligger 20 annonser uppe. Palettblad, calathea, monstera, hoya, och philodendron såklart. På vissa annonser har hon skrivit orden “~ NY OVANLIG ~ “ i titeln. Nästa auktion är slut om tio minuter, det är en rotad toppstickling från en hoya. På bilden i annonsen syns en liten planta med tre tjocka, mörkgröna blad. Hittills är den uppe i 265 kronor med 27 bud.
Sticklingsförsäljning över nätet har ökat explosionsartat under de senaste åren. Söker man på stickling på Tradera får man upp nästan 2000 annonser. 2019 såldes den dyraste sticklingen på Tradera för 4 312 kronor. De säljs också i stor utsträckning på Facebook marketplace och i grupper för växtintresserade. Många byter också sticklingar med varandra istället för att sälja. Det är ett smart sätt att utöka sin skara med växter utan att behöva spendera så mycket pengar.
– Jag hade ingen aning om att det fanns folk som samlade växter på det sättet innan jag började sälja. Som frimärken! säger Lina och skrattar.
En lycklig 28:onde budgivare vinner auktionen på hoyan. Slutpriset: 280 kronor. Lina packar sticklingen omsorgsfullt för att klara resan med posten. Runt rötterna lindar hon ett fuktat hushållspapper, för att sedan stoppa den i en plastpåse, och till sist i en kartong. När köparen fått sitt paket lämnar de ett omdöme till Lina. På senaste tiden har hon bara fått bra omdömen. Många berömmer den snabba leveranstiden och de väl paketerade växterna. “Jättefin, välmående planta! Riktigt nöjd. Rekommenderar!”, skriver en köpare. Några, äldre omdömen kommer från mindre nöjda köpare. “Växten var halvt död vid leverans. Packades dåligt.”, lyder en recension skriven för nio månader sen, vilket också var den senaste gången någon skrev något negativt.
Hon har precis fått en leverans med nya växter från utlandet. Den här gången blev det hoya, calathea, caladium och Persian Shield. Vilket land de kommer ifrån vill hon inte avslöja, av marknadsmässiga skäl. Så småningom vill Lina expandera försäljningen och öppna en egen webbshop. Drömmen vore att ha en fysisk butik med växter, men Lina har tidigare haft en inredningsbutik och vet hur tufft det kan vara att få det att gå runt ekonomiskt med hyrorna runtom i stan.
En förändrad marknad
Det är snart ett år sen som Lina sålde den första sticklingen på Tradera, idag säljer hon runt 20 per månad och har över 800 följare på sitt växtnischade Instagramkonto @bella.pianta. Jag frågar henne om när hon vill satsa på drömmen om en egen webbshop, “helst igår!”, svarar hon och skrattar. Men som nybliven mamma är det inte så attraktivt att ta några stora ekonomiska risker, resonerar hon. Det får växa långsamt, långsamt, som en philodendron. Internet har inneburit en revolution för både privata säljare, konsumenter och hela marknaden egentligen. Plötsligt går det få hem unika växter utan att besöka Blomsterlandet, och heta trender gör att priserna på vissa sorter skjuter i höjden på nätet. Marknaden blir inkännande, reaktiv och trendkänslig. På Plantagens marknadsavdelning ser man en effekt av den nya parallella marknaden på internet, men menar att effekten inte är förödande för företaget.
– Om någon annan skapar en efterfrågan på en produkt och pressar priserna uppåt så har inte vi ett behov att haka på, utan snarare kan vi i sådana fall använda trenden till vår fördel genom bra pris och öka sortimentet om behövligt, resonerar Alexander på marknadsavdelningen.
Även om vissa enstaka sticklingar skjuter i höjden i pris så är det ingen guldgruva för att tjäna snabba pengar menar Lina. Hon började inte sälja sticklingar för pengarnas skull, och gör det inte än idag.
– Det är ju liksom så, om man inte har typ Blomsterlandets gigantiska växthus så är det ganska svårt att få en vettig inkomst. Det är ju en hobby.
Ny uppdatering från Lina på Instagram. En bild på en planta med blad som är spräckligt vita och gröna. “En helt perfekt liten dam som anlände igår. Nu ska hon bara få växa till sig ordentligt här hemma!”, skriver hon i texten till bilden. Någon har kommenterat en emoji med hjärtögon.
Baksidan av att importera växter
Trots att Lina inte vill avslöja ursprunget på den senaste leveransens plantor berättar hon att man ofta beställer från odlingar i Indonesien, Thailand och Japan. Att importera växter från länder utanför EU kommer med vissa föreskrifter. Vissa växter får inte tas in i EU överhuvudtaget då risken att de tar med skadegörare som insekter, bakterier och virus är för stor. Alla växter som importeras utifrån EU måste dessutom ha ett sundhetscertifikat som utfärdas av ursprungslandets växtskyddsmyndighet. Växterna ska också kontrolleras av Jordbruksverket i Sverige, men för att göra en sån kontroll ska man själv anmäla till import- och exportkontrollenheten att man vill ha en kontroll. Man fyller i en blankett och debiteras en avgift på 1200 kr som betalas i samband med tullavgiften.
Sofia Larsson är kontrollant på Jordbruksverkets import- exportkontrollenhet och jobbar på Arlanda med bland annat kontroll av växter som importerats från länder utanför EU. Hon själv har inte observerat någon uppåtgående trend för import av växter från tredjeländer. Det är dock svårt att få en överblick från kontrollenheten på Arlanda, eftersom växterna bara kontrolleras i det EU-land de kommer till först.
– Växter är en högriskprodukt att ta in i landet. Det kan komma med ganska mycket skadegörare, särskilt med växter för plantering som kommer med rötter och jord.
Beställer man växter som finns med på Jordbruksverkets lista över växter med importförbud så skickas den tillbaka till ursprungslandet, utan några böter till den som försökt ta in dem i Sverige. Oftast känner de som beställer till reglerna och har gjort en importanmälan innan växterna är framme på Arlanda. Har man inte gjort en anmälan innan så stoppas varan tills att anmälan är gjord och en kontroll kan göras. Oftast brukar det gå ganska smidigt oavsett, berättar hon.
– Det är hyfsat vattentätt. Men det är ju en posthantering, så det kan säkert ha hänt att någonting har gått igenom utan att det har skannats in ordentligt. Eftersom försändelserna också går genom tullen så brukar vi alltid upptäcka dem, generellt sett.
Växterna hemma hos Lina får strax sällskap av fler. Den här gången väntar hon på en försändelse med riktigt ovanliga sorter som knappt finns i Europa överhuvudtaget. Fortfarande finns det dock ovanliga arter som hon inte lyckats få tag på än. Sökandet fortsätter.
Ta sticklingar – så gör du!
Man kan ta sticklingar på olika sätt beroende på växt. Vissa är lättare än andra att föröka, och de flesta växter går att föröka med olika metoder. Här är några av de vanligaste:
Toppstickling
Kanske det enklaste sättet att ta sticklingar! Klipp bara av toppen av en växt några blad uppifrån, helst ovanför ett bladpar så växer resterande planta ut snyggt igen. Sätt stjälken i vatten och vänta tills den får rötter. Byt ut vatten ibland och glöm inte att fylla på ofta när den får rötter och blir törstigare. Plantera i lagom stor kruka med jord när den har fått tillräckligt med rötter. Vissa sticklingar kan man sätta direkt i jord men det kan vara bra att låta dem få lite rötter i vatten först.
Bladstickling
Om än ännu enklare än toppstickling är det att ta bladsticklingar. I regel fungerar bladsticklingar bra på växter där bladen lätt trillar av. Ta bara ett blad och stoppa ner bladskaftet så långt ner i jorden att bladet nuddar jorden. Fungerar bra på till exempel begonia, peperomia och saintpaulia. Med vissa sorter räcker till och med bara en del av bladet. Stick ner bladet på högkant så att bladnerverna får kontakt med jorden.
Stamstickling
Vissa växter förökar sig från rötterna, till exempel monstera och elefantöra. Då är det bara att låta det nya skottet växa tills det är mellan åtta och tio centimeter högt och sen dela upp växten i samband med omplantering eller byte av jord.
Ledstickling
Passar för växter som växer i rankor. Klipp ovanför bladfästet så att det blir en stambit på ungefär 5 cm med ett eller två par blad. Stick ner i såjord, gärna med en plastpåse över så att fukten behålls bättre.
Text och redigering: Saga Örnberg. Foto: Lina Ekstrand
1 juni 2020