Categories
Hemma Okategoriserade

Svampodling

Så odlar du svamp –

i din egen garderob

Att odla svamp har aldrig varit mer populärt.

En av anledningen är att svamp inte är beroende av ljus vilket betyder att man i teorin ska kunna ha en odling närsom, och varsom. Det enda kravet är att temperaturen och vattentillsättningen är rätt.

Växas reporter Linnea ville se om den här teorin stämde genom att prova att odla svamp – i sin egna garderob.

Svamp finns överallt. I skogen, i vår medicin och har du haft riktigt otur kanske du har fått det på dina fötter.

Svampriket tillhör varken djuren eller växterna utan är en helt egen grupp av organismer som livnär sig genom att bryta ner material istället för att ta upp det via solen.

Svenskarna började äta svamp för drygt 100 år sedan och idag finns det många spännande svampar till försäljningen i Sverige, varav flera är enkla att driva upp i sitt egna hem.

Förarbete

Det här behöver du:

  • Mycel
  • Substrat
  • Vatten
  • Odlingspåse
  • Något att försluta påsen med
  • Kniv

Det finns ett flertal affärer och onlinebutiker som säljer både mycel och substrat i alla dess former. Inför den här odlingen valde jag mycel från svampsorten ostronmussling och substrat i form av halmpellets.

När du har införskaffat allt du behöver ska du först blanda ihop substratet och mycelen. Det är viktigt om du vill ha en jämn fördelning i din odling. Därefter tillför du vatten. Det kan ta mellan 15-30 minuter för vattnet att sugas upp av substratet.

Använder du halmpellets som substrat är det ca 1,9 liter vatten per 1 kg pellets. I sin tur är proportionen mellan mycel och substrat cirka 1:100.

Mängden vatten kan variera beroende på vilket substrat du har och det är viktigt att undersöka det här innan du påbörjar din odling. Kom ihåg att en svamp består av mellan 70-90 procent vatten så det är av vikt att du tillsätter tillräckligt för att kunna lyckas få igång utvecklingen av mycel.

När det kommer till hur svampodling ska förvaras beror det såklart på hur stor den är.

Har man en större odling kan en svamplåda vara passande, annars kan en odlingspåse med ventilation vara en bra alternativ. Odlingspåsen jag använder är från en hemsida som producerar och säljer mycel och ekologiska svampodlingar.

Var ska då odlingen placeras? Välj ett en plats som är mörk och har en temperatur på mellan 10-20 grader.

Om du ska förvara din odling i en garderob får du ha i åtanke att doften från den kan sätta sig i dina kläder. Är du orolig för det kan du istället sätta odlingen under din säng eller i ett tomt skåp/låda.

Mellanarbetet

Efter 2-4 veckor har mycelen skapat ett spindelvävsliknande tillväxt i påsen. Mycelen är uppbyggd av hyfer som är svampens byggstenar och när de är stimulerade kan utväxten av svampkroppar påbörjas som i folkmun skulle beskrivas som svampens “frukt”.

För att svampkropparna ska kunna utvecklas är det viktigt att de får ett ordentligt utrymme att växa. Har man planterad i en växtpåse bör man göra några hål i den så svampen kan växa ut. Vid det här skedet är det även tacksamt att flytta sin odling till en ljusare plats om möjligt.

Var försiktigt när du skär in i påsen så du inte skär var någon “frukt”. Den här odlingen hade redan några synliga svampkroppar när hålet gjorde.

Efter allt mellan dagar och veckor kommer svampkropparna att växa fram. Från det att de första svamparna växer fram dröjer det inte länge innan de ökar i kvantitet. Innan svampen är klar kan den kännas kompakt och nästintill hård. 

Slutarbete

När svampen är färdig kan man skörda den. Dra försiktigt loss önskad frukt från odlingen och sitter den hårt kan du använda en kniv och skära loss den. Om man sliter för hårt finns det en risk att mer lossnar än önskat.

Rosa ostronmussling, eller skivling, har en smak som påminner om kantarell och champinjon. Arten kommer ursprungligen från Sydostasien och finns inte vilt i Sverige.

När du har plockat din svamp ska den inte sköljas av innan tillagning. Anledningen är att den kommer att suga åt sig vätskan. Borsta istället av den om där finns rester av substratet kvar.

Vill du frysa in din skörd måste den först tillagas så att vätskan får avdunsta. Vill du istället torka den ska du sätta ugnen på 50 grader och lägga ut svampen (får ej vara över 0,5 cm tjock) med mellanrum.

Efter 8-10 timmar bör svampen vara klar. Det kan du prova genom att se om den går att bryta itu enkelt. Är den fortfarande lite seg kan den behöva en stund till.

Av Linnea Bergqvist
01 juni 2020