En blomstrande bransch
Corona-pandemin har bidragit till att många företag drabbats hårt ekonomiskt, vilket lett till rekonstruktioner och konkurser. Odlingsbranschen är däremot än så länge ingen vissnande bransch enligt odlaren Göran Larsson, 64.
– Ironiskt nog har våren varit väldigt positiv försäljningsmässigt. Här ute på vischan är nog folk inte lika avskräckta som man är inne i stan, vi har också haft ett bra väder vilket är viktigt, säger han.
Det gnisslar till av ett metalliskt ljud. Det är skjutdörrarna till växthus nummer 5 som öppnas och ett blomsterhav framträder.
– Vi måste hålla avstånd på två meter med tanke på pandemin, säger Göran Larsson och vinkar samtidigt välkomnande in i det stora växthuset som är ett av totalt fem stycken. Här på gården Rökila, som ligger omgiven av åkrar mitt ute på den dalsländska slätten strax 3 mil norr om Vänersborg, odlar Göran och hans anställda sommarblommor samt grönsaksplantor.
Rökila Blomstergård
Ägare: Göran Larsson
Anställda: 7 säsongsanställda
Odlingsyta: 1800 m2
Omsättning: 4,5 miljoner kronor
Det är här inne i växthus nummer fem man startar varje vårsäsong i månadsskiftet februari-mars, därefter utökar man genom att flytta över växter till de övriga fyra växthusen och för att därefter fylla på med mer plantor. De flesta köps in som pluggplantor, som är små sticklingar som sedan planteras i krukor, för att sedan växa till sig och säljas till konsumenter som kommer och handlar direkt på plats på gården. Under planteringsarbetet är man åtta personer som hjälps åt och sedan kommer det påfyllning varannan vecka med nya plantor som ska planteras.
– Förra veckan kom det 15 000 plantor, och i nästa vecka får vi de sista 3 000 plantorna som ska sättas i krukor för säsongen, säger han.
Utöver inköp av diverse pluggplantor sätter Göran också frön av gurka, tomat samt tagetes som han driver upp. En del växter köps också in av andra odlare.
Helt självlärda
Starten av företaget i dess nuvarande form skedde 1989 när han och pappa Maths valde att satsa professionellt. Innan dess hade det varit mer på hobbynivå som odlandet av blommor skedde.
– Pappa hade en fin trädgård och gillade blommor. Så han började bygga enklare hobbyväxthus och därefter började han så smått sälja växter han drev fram. 1989 byggde vi det första stora växthuset och därefter har det skett i etapper, det vi står i nu är elva år gammalt, säger han och går fram till en kruka för att plocka bort ett ogräs som smugit sig in i den.
Göran och pappa Maths jobbade i över 50 år tillsammans, men ingen av dem hade någon specifik odlarutbildning för växthusproduktion när de bestämde sig för att satsa professionellt på blomsterbranschen.
– Jag har inte gått fem minuter i någon skola, eller jo jag har ju lantbruksutbildning, men ingen specifik för att odla växter i växthus. Vi är helt självlärda på det området, säger han och fortsätter.
– Att jobba med pappa fungerade bra. Han höll på med odlingsarbetet fram till att han var 85. Han dog i fjol, 90 år gammal, säger Göran.
För att lyckas med att odla hemma så har Göran några tips. Något som är viktigt är att ge växterna flytande växtnäring lite då och då så de håller sig fina. Att även satsa på en något dyrare jord har sina fördelar.
– Om man köper exempelvis fyra säckar för 100 kronor, då är det oftast ingen jättebra jord. Då är det bättre att lägga till lite extra pengar för den dyrare är i regel mer näringsrik, säger han.
Ytterligare ett råd han vill skicka med till alla som vill odla hemma är att se till att inte vara för tidig med sådden på våren.
– Då blir det ofta långa och gängliga plantor, och det vill man inte ha, så det är bättre att vänta några veckor då solljuset blir starkare.
Hemmaodlat är populärt
Att odla menar Göran är ett riktigt hantverk. Inget gör sig självt, det kräver omsorg. Att toppa plantorna är viktigt.
– Detta gör jag för att få dem buskiga, säger han samtidigt som han lyfter ner en av de hängande amplarna och nyper av några centimeter av plantans grenar.
– Det är inget märkvärdigt, men det kräver jäkla massa jobb. Du kan inte gå in i någon vanlig affär och hitta så här fina plantor, säger han stolt.
Han funderar och tillägger också att vädret är en viktig faktor som spelar in.
– Ett bra väder är såklart också jätteviktigt. Jag är lika beroende av bra väder som vilken bonde som helst. Jag hoppas fortsatt på en säsong med mycket sol. Det är viktigt för att plantorna ska trivas, men även kunderna handlar mer när det är bra väder, säger han.
Även Maja Persson, som är medlemsutvecklare på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, delar Görans tankar kring att vädret är en viktig faktor i odlingsbranschen.
– När det gäller plantskoleväxter så säljer de bra nu, informationen vi får från odlarna är att de haft en bra start på säsongen. Vädret har ju varit bra för att vara hemma och påta i trädgården i många delar av Sverige, säger hon.
Corona ännu inget hinder
Utspritt över de fem växthusen hänger det totalt 2500 stycken amplar fyllda med olika sorters plantor. De amplar som säljer bäst är de som är planterade med kärlekspelargon och de med jordgubbsplantor. Att ha egenodlat hemma ser Göran som en tydlig trend.
– Särskilt jordgubbsplantor, har blivit väldigt populärt. I år tror jag varenda människa ska vara hemmaodlare. Förutom jordgubbsplantor säljer jag mycket gurkplantor och tomatplantor. Särskilt de yngre intresserar sig allt mer vilket är roligt.
Trenden för hemmaodling har varit stark de senaste åren, men Göran tror att coronapandemin kan spela in och att hemmaodling därmed fått en extra skjuts. Han går fram till några tomatplantor som står på golvet.
– Det finns ju inget bättre än få ta en egenodlad tomat, dels smakmässigt, men man kan väl säga att det också är 90 procent psykologi att få påta. Det tror jag många uppskattar och många är ju fortfarande friska. Så vårens försäljning av blommor och grönsaksplantor har rullat på bra försäljningsmässigt för oss.
På LRF ser man inte heller någon större fara än så länge rent branschmässigt.
– Det var en del tulpanodlare som märkte av en minskad försäljning vid starten av covid-19 utbrottet. Men insatser gjordes mot slutkonsument, bland annat marknadsföring i sociala medier för att öka intresset igen, vilket gjorde att tappet inte blev lika stort i slutet av säsongen som man kunde befara. När det gäller krukväxter och sommarblommor är läget helt okej än så länge, säger medlemsutvecklare Maja Persson.
Kunderna Sven-Erik och Eva Nyman bor i närheten och har idag tagit sig en tur till Göran och hans odlingar och går och tittar i ett av växthusen. Deras blickar kollar ut över de stora borden med tusentals plantor.
–Vi har inte riktigt bestämt oss om vi vågar köpa några blommor ännu, det är lite tidigt med tanke på att vi bara är i början av maj, så det är ju risk för frost, säger Eva Nyman.
– Men vi har iallafall köpt oss några passande jordgubbsplantor, nämligen de av sorten “Corona” så dessa ska hem och planteras nu, säger Sven-Erik Nyman och skrattar.
Ordning och reda är viktigt
På de stora odlingsborden reflekteras ljuset av den vita plastfolie som ligger i botten på borden, här finns knappt något synligt jordspill från de tusentals krukorna.
– Att ha en bra hygien, plocka bort ogräs som växer under borden och så vidare och att ventilera är viktigt. Det bidrar till att exempelvis hålla borta skadedjur som kan angripa plantorna. Det kräver disciplin men då fungerar det bra, säger han och gestikulerar mot det rena grusgolvet.
I odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel utan man använder nyttodjur, bland annat så kallade bladlussteklar som sprids ut bland plantorna. Steklarna lägger ett ägg i bladlusen med ett stick. Efter några dagar dör bladlusen och inom ett par veckor utvecklas en ny stekel ur den mumifierade bladlusen.
Även försäljningsmässigt är det viktigt med ordning menar Göran. Det är tydligt uppmärkt och var sak har sin plats. Plantorna står tätt med ett jämnt avstånd som bildar en slags symmetri på varje odlingsbord.
– Ett vant öga ser avvikelser. Det är en yrkesskada, en odlare går aldrig igenom ett växthus utan att man har något i händerna. Så den där ska slängas, den kan vi inte sälja, säger Göran och syftar på en tagetesplanta som ser lite smalare och gängligare ut än de övriga. Han lyfter bort den från odlingsbordet och fortsätter sedan ut på den prydliga gårdsplanen där plantor står uppställda på bord, och jordprodukter står på rad längs med den röda magasinsväggen. Han betraktar de omgivande byggnaderna och pekar i riktning ner mot infartsvägens allé.
– Jag brukar säga till de anställda att vi börjar sälja blommor redan när kunderna tar svängen här nere, säger han samtidigt som han raskt går mot nästa växthus.
Ingen skillnad på vad man odlar
Tidigare höll Göran även på med lantbruk, men de senaste 13 åren har han arrenderat ut marken och satsar endast på växthusodlingen. Han menar att det inte är någon större skillnad på att odla växter som växer på en åker eller i ett växthus.
– De ska ha ljus och näring, så det är ingen större skillnad. Men man måste ha ett intresse och ett öga för det. I och med att man inte gått i skola gör man såklart många misstag, då får man fråga någon som kan göra rätt, och så gör man om det, säger han och rör sig samtidigt vidare in i växthuset och fortsätter framåt mellan de stora borden som är fyllda av blommor.
Lite längre bort i samma växthus står Anna Andersson och rensar bort några gulnande blad på några pelargonplantor. Hon har jobbat i företaget i 16 år.
– Det bästa med att jobba med växter är att få göra något med händerna. Att få hålla på med jorden och det gröna, det är väldigt rogivande, säger hon och ler och fortsätter rappt till nästa bord.
Göran plockar upp en pelargon-planta till höger om sig som precis börjat slå ut. Han snurrar runt den med en handrörelse.
– Att se en sån här fin planta, att se att man lyckas, det är det bästa för mig som odlare, säger han. Han funderar en stund till och tillägger:
– Men även att mot kvällen gå ut här och se solnedgången här borta, och se att det är rent och snyggt är en tillfredsställelse.
Säsongen har hittills flutit på obehindrat för Görans odlingar ur försäljningssynpunkt, men samtidigt finns en oro över hur coronapandemin kan ställa till det i längden.
– Hittills har jag kunnat få tag i plantor obehindrat, men skulle det bli restriktioner så kan det såklart bli allvarligt för mig som odlare.
20-30 maj brukar vara den bästa veckan på säsongen rent försäljningsmässigt hos Görans odlingar, då det oftast är bra utetemperatur. Sedan rullar säsongen på fram till midsommar. Därefter blir det lite ledigt, men samtidigt är det företagets andra nisch som ska skötas om, nämligen julgransodlingen som finns utanför växthus nummer 1. Även här är det viktigt med en noggrann skötsel för att få till en bra planta.
– Det tar åtta år från det att man planterar granen tills dess att den blir en julgran. Man måste toppa dem en gång om året så de bryter skott och blir täta och fylliga, säger han och pekar mot en av alla hundratals granplantor på ängen som så småningom ska pryda någons vardagsrum.
28 maj 2020