Kocken Karins odlingstips
Kocken Karin Jansdotter är van vid att laga mat under besvärliga omständigheter – innan hon tog jobbet som kock på Antarktis brukade hon laga mat på expeditionsbåtar. Men hur ser man till att få i sig tillräckligt med alla de vitaminer och mineraler som kroppen kräver när det det är 40 minusgrader ute och ett plantage har föga chanser att överleva? Jo, man odlar groddar, berättar hon.
Här följer en kort instruktion på vad du behöver och hur du går tillväga för att enkelt fixa samma typ av groddar som Karin odlar några hundratals mil bort.
Steg ett
- Häll ut fröna i en burk. Denna gång använder sig Karin av glasburkar. Fyll sen på med vatten och låt stå i mellan sex till åtta timmar.
Steg två
- När de stått i vatten i några timmar, sila av och låt stå i fem till åtta dagar.
– Det är viktigt att skölja av två gånger om dagen, säger Karin.
Du kommer att kunna se skillnaden, steg för steg.
Sen är det klart!