Anna och Olof har odlat i stan i över tio år – läs deras bästa tips här
I över tio års tid har Anna Rökaeus och Olof Söderén odlat överallt de kommit åt: i fönster, på balkonger och på odlingslotter. Genomgående är dock att de hela tiden bott i en storstad. Odlingsglädjen har också lett till en podcast och en bok. Här berättar de för Växas läsare om sina erfarenheter och bästa tips.
Paret flyttade från Stockholm till Göteborg år 2017 och har sedan dess lyckats skaffa sig tre utomhusodlingar utöver det de odlar hemma i lägenheten. Ett stadigt ökande odlingsintresse, som verkar ha skjutit i höjden i samband med coronakrisen, har gjort det svårare att få tag på odlingslotter i storstäderna, men enligt Anna och Olof så går det så länge man inte är för kräsen.
– Väntar man på en stuglott på Södermalm finns det nog risk att man får vänta hela livet. Vill man ha en lott snabbt är vårt tips att söka sig till odlingsområden en bit utanför de centrala delarna av stan. Här i Göteborg stod vi i kö mindre än ett år för att få en lott vid Nya varvet. I och för sig var den helt igenvuxen när vi fick den, så kanske var det många som stod före oss i kön som hade tackat nej, säger Anna.
Yrke: Arbetar båda som journalister. Driver podcasten Odlarna, bloggen Spenat i stan och utkom dessutom 2018 med en hel bok om att odla i stan: ”Spenat i stan – odling och självhushåll för lägenhetsbor”.
Bor: I Vasastan i Göteborg
Odlar: På en odlingslott i Kungssten, på en lite större odling vid Kviberg, i ett par pallkragar i kvarteret och i fönstren hemma.
Både hon och Olof menar dock att man inte ska låta sig avskräckas av att odlingslotten inte är i ett perfekt skick när man får den.
– Det viktigaste är trots allt var lotten ligger och hur solförhållandena är. Det spelar ingen roll hur mysig en plats verkar om det finns stora träd eller byggnader som skymmer solen, då kommer det vara jättesvårt att få en stor skörd. Ogräs däremot går alltid att göra något åt, säger Olof.
Han berättar att intresset för odling alltid funnits i hans liv, men att det var när hans krukväxter började ta över hela lägenheten som han insåg att det nog var dags att börja flytta en del av odlingen utomhus. I samma veva träffade han Anna, som inte var helt övertygad om att spendera tid på lotten till att börja med.
– Jag tänkte nog aldrig att jag skulle bli en odlare. Men när jag testade att göra ett potatisland fick jag mersmak. Det som framförallt fått mig att fortsätta är odlingens nära koppling till miljö. En stor del av matproduktionen idag är förödande för klimatet och den biologiska mångfalden. Att odla själv ger en djupare förståelse för problematiken och jag drivs av att försöka odla på ett så hållbart sätt som möjligt, berättar hon.
Olof och Anna säger att de fått mycket kunskap från andra odlare runtomkring sig och via research på internet och i böcker. De påtalar att det är något positivt med att odla i just staden, att man ofta har nära till personer som odlat länge och som kan dela med sig av såväl erfarenheter som fröer och plantor. Att driva sin blogg Spenat i stan har blivit ett sätt för dem att själva föra vidare den kunskap de samlat på sig genom flera år av informationssökande och att pröva sig fram.
– Det började med att folk började höra av sig och fråga oss hur man gjorde, då kände vi att vi kanske kunde bidra med inspiration för att odla på ett bättre eller mer hållbart sätt, säger Olof. Anna fyller i:
– Och nu lär vi oss också mycket själva genom podcasten vi startade för fem år sedan, vi intervjuar någon varje vecka och kommer ofta därifrån med nya saker vi själva vill testa. Men sen är ju också spänningen med odling att man kan göra allting i enlighet med skolboken och så blir det ändå ingenting, eller så äter en snigel upp allt. Det är ju trots allt levande växter som man inte alltid kan styra över.
Anna och Olofs bästa tips…
…för dig som vill odla i fönstret och bli självhushållande på något
1. Chili. De kräver rätt mycket ljus och vatten, men en enda planta kan ge mer än vad de flesta äter.
– Ett år räknade vi till över 180 frukter på en planta!
2. Mikrogrönt, som ärtskott och groddar.
– Det kan man odla hur litet man än bor, mikrogrönt kräver inte så mycket ljus och groddar inget alls.
3. Malabarspenat.
– Den växer jättesnabbt, på sommaren kan den växa en decimeter på ett dygn, och blir god om man steker den i olja och vitlök.
4. Kryddkarlbergare.
– Funkar i fönstret året om, inte speciellt krävande och är jättegod på pizza.
5. Gurka.
– Det går också bra att odla i fönstret och blir väldigt fint och slingrigt. Viktigt dock att välja en sort som inte behöver pollineras!
…för dig som just fått en, något igenvuxen, odlingslott
1. Börja med att odla potatis första året…
– Det konkurrerar ut ogräs och hjälper till att förbereda ytan.
2. …men du ska också odla något du själv tycker är gott och kommer vilja äta mycket av.
– Men potatis är väl objektivt gott tänker jag, skrattar Anna.
3. År två kan du odla bondbönor. De tillför näring till jorden och tål en del ogräs.
– Om du odlar först potatis och sen bondbönor brukar man kunna odla vad som helst där sedan.
4. Läs på om täckodling.
– En stor del av odling handlar om jorden – mata den med gräsklipp, halm och annat organiskt material.
5. Börja med en liten del av odlingslotten först.
– Det är lätt att bli för ivrig och sedan inte orka med allt.
6. Sist men viktigast av allt: odla ekologiskt, alltså utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel!
– Det gäller både ute och inne. Ska du köpa jord på påse, se noga efter att den är godkänd för ekologisk odling – annars innehåller den ofta konstgödsel.
Text: Akiko Ahlstrand
Foto: Anna Rökaeus & Olof Söderén
31 maj 2020