Categories
Smått

Mat efter säsong – Växa har listan

Mat efter säsong

Växa har listan

I Sverige har vi inte klimat för precis allt hela tiden. Även om det låter gott och lockande med capresesallad och jordgubbar i smoothien under vinterhalvåret, kanske den långa frakten lämnar en bitter eftersmak. Särskilt om man känner till fördelarna med att äta efter säsong.

Går man runt i frukt- och gröntavdelningen i en mataffär idag kan det tyckas vara säsong för nästan allt precis hela tiden. Och på ett sätt så har man inte fel om man tänker så. Någonstans på jorden är det uppenbarligen säsong för frukt och grönt i december, som vi endast ser växa i våra närområden under sommaren. Det är dock inte alltid önskvärt att konsumera mat som inte är i säsong.

Billigare och nyttigare

Grönsaker som fraktas till Sverige från långa vägar plockas ofta omogen, för att sedan mogna under vägen hit. Detta påverkar både smaken och näringen du får i dig. Ju längre, till exempel, en tomat sitter på plantan, desto längre tid får den på sig att suga i sig smak och näring från både sol och jord. Med andra ord finns det grund för varför primörer ses som delikatesser.

Att handla säsongsbaserat innebär ofta även lägre priser då utbudet är som störst just då, utan extra fraktkostnader. Miljön är också ett starkt argument även om man bortser från frakten. Mycket frukt och grönt som du ser i affären under vintern har odlats i växthus som måste värmas upp, vilket kräver betydligt mer energi än den mat vi kan konsumera som fått växa under bar himmel.


Växas årsguide till säsongsbaserad matkonsumtion!

Januari – Mars

Bild: Chokniti Khongchum via Pexels

Under dessa månader äter vi framförallt grönsaker som kan lagras, eller övervintras i jorden. Till dessa hör rotfrukter, lök och kål såsom potatis, morötter och grönkål till. I fruktdisken ser det dock lite skralare ut. Håller man sig strikt till Svenskproducerat är det framförallt äpplen som fortfarande är i säsong. Känner man att det behövs omväxling från äpplena är apelsin och clementin även i säsong, men lite utanför Sveriges gränser.

Endive, Jordärtskocka, Morötter, Potatis, Rödbeta, Rättika, Gul- och Rödlök, Brysselkål, Svartrot, Vitkål, Grönkål, Svenska äpplen, Apelsin*, Clementin*

Juli – September

Bild: Daria Shevtsova via Pexels

Nu fullkomligt exploderar det i markerna och vi kan frossa i frukt och grönt nästan ohämmat. Bönor, squash, bär, majs och mycket mer gör entré under dessa månader som nästan kräver en skördefest. Majoriteten av det som varit i säsong under föregående månader är även i säsong nu.

Fänkål, Majs, Squash, Pumpa, Mangold, Brytbönor, Bondbönor, Vaxbönor, Sockerärtor, Kronärtskocka, Gurka, Basilika, Majrova, Paprika, Chili, Björnbär, Hallon, Jordgubbar, Vindruvor, Plommon, Päron, Vinbär, Krusbär, Körsbär

April – Juni

Bild: Skitterfoto via Pixels

Under dessa månader börjar det växa och gro i markerna. April ser på många sätt ut ungefär som föregående säsongsperiod, men med tillskotten nässlor, persilja och ramslök. I maj gör även sparris, vitlök och spetskål entré, och i juni kommer sallaten. I maj kommer dessutom rabarbern och i juni de första jordgubbarna.

Rotfrukter och lök är fortfarande i säsong. 

Rädisor, Vitlök, Sparris, Nässlor, Maskrosor, Gurka, Sockerärtor, Tomat, Spenat, Ruccola, Isbergssallat, Romansallat, Gräslök, Dill, Blomkål, Broccoli,  Rabarber, Jordgubbar, Fläder

Oktober – December

Bild: Ella Olsson via Pexels

Nu går vi tillbaka till lite mer restriktiva tider. Mycket av det som finns i säsong nu är det som vi känner igen från januari till mars, men även med vissa av sensommarens grönsaker hänger kvar. 

Endive, Jordärtskocka, Morötter, Potatis, Rödbeta, Rättika, Gul- och Rödlök, Brysselkål, Svartrot, Vitkål, Grönkål, Pumpa, Squash, Broccoli, Blomkål, Svenska äpplen, Slånbär, Apelsin*

Av Alma Tallborn
2 juni 2020